Algemeen

De voormalige Burgemeester Amersfoordtschool (BAS) is aangewezen als monument

. thema's: Algemeen, Berichten uit de werkgroepen

Goed nieuws voor het Erfgoed van Badhoevedorp. Het gebouw van de voormalige Burgemeester Amersfoordtschool (BAS) stond ruim een jaar geleden heel eventjes leeg. Er ging een gerucht door het dorp dat het pand misschien gesloopt zou worden. Het was toen vooral dorpsgenoot Bob Erb die zich hard maakte voor behoud van het gebouw, dat dateert uit 1940.
Begin vorig jaar deed onze nieuwe werkgroep Erfgoed daarom een aanvraag bij de gemeente om van het gebouw een monument te maken. Onze aanvraag leidde tot een gesprek met de wethouder en een onderzoek door experts. Daarna werd het een tijdje stil.
Deze week ontvingen we plots een brief van Marja Ruigrok, wethouder voor Cultuur en Erfgoed. In haar brief maakt zij de aanwijzing bekend van Roerdompstraat 10 als gemeentelijk monument. De wethouder schrijft: ”De school is een karakteristiek pand in het Tuindorp van Badhoevedorp, heeft bijzondere stedenbouwkundige waarde, architectuurhistorisch waardevolle details en is daarnaast van groot belang als zichtbaar element van de geschiedenis van Badhoevedorp.”
Wij zijn blij met deze mooie bewoordingen. Met deze aanwijzing als monument krijgt zowel het gebouw als het verhaal over de school een officiële plek in de geschiedenis van ons dorp. Het verhaal over de naamgever Amersfoordt die ooit in 1854 de Badhoeve liet bouwen en de eerste hoofdmeester Arie de Waard, naar wie onlangs al een straat werd vernoemd. Voor de vele oud-leerlingen die recent hun school ter ziele zagen gaan, zal het een troost zijn dat het gebouw behouden blijft.
Bob Erb is er blij mee maar zal echter niet meteen gaan rusten. “Het plantsoen rondom de school was vroeger een stuk fraaier. Daar mag wel eens wat aan gebeuren. En waar is het museumpje gebleven dat altijd in de vitrinekast van Kale Arie stond?”